Nieuws

Energielabel 20-01-2015

Sinds 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen.

Heeft de eigenaar bij de verkoop of verhuur van de woning geen definitief energielabel? Dan loopt hij/zij het risico op een boete. Die kan oplopen tot maximaal € 405,--. Hij/zij krijgt de mogelijkheid om alsnog een energielabel aan te vragen, voordat hij/zij een boete krijgt.

Wooneigenaren ontvangen per post een voorlopig energielabel, deze dienen ze bij verkoop of verhuur definitief om te zetten via www.energielabelvoorwoningen.nl. Mensen zonder DigiD (bijvoorbeeld erfgenamen van een overleden eigenaar of buitenlandse eigenaren) kunnen een "papieren route" volgen. Hiervoor kan er contact worden opgenomen met de helpdesk Energielabel op 0800-0808.

Definitief energielabel aanvragen:

Log met uw DigiD in op www.energielabelvoorwoningen.nl.
Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan. Voeg digitaal bewijs toe, als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto's).
Selecteer een erkend deskundige.
Verstuur uw gegevens. De erkend deskundige controleert uw gegevens vervolgens op afstand. Hij kan met u overleggen over de gegevens die u heeft verstrekt. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs.
Zijn uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.
Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Hoe snel u uw definitieve energielabel ontvangt, hangt af van:
- de kwaliteit van het aangeleverde bewijsmateriaal;
Het definitieve label blijft (net als het energielabel dat vóór 2015 is afgegeven) 10 jaar geldig.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. Een definitief energielabel kost tussen de € 5,-- en € 15,--. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskunidge.

Hulp nodig met het aanvragen van de energielabel?

Treed dan telefonisch met ons in contact voor het maken van een afspraak. Wij helpen u graag met het aanvragen van het energielabel. Uiteraard berekenen wij hier geen kosten voor. 

 

Marktverhouding woningmarkt is sterk verbeterd 16-10-2014

Het negatieve sentiment op de woningmarkt is zo goed als verdwenen. Het huizenaanbod daalt, het aantal verkopen neemt toe en de koopsommen stijgen. Het economisch klimaat is beter, het vertrouwen neemt toe, de spaarrente is laag, de hypotheekrente is laag, er kan nog belastingvrij worden geschonken voor de aankoop van een woning (tot 1-1-2015 met verhoogde vrijstellng) en koopwoningen worden steeds beter betaalbaar. 

Op 1 oktober 2014 staan in Nederland 212.644 bestaande woningen in aanbod. Wanneer dit wordt vergeleken met drie maanden geleden is sprake van een aanboddaling van 2,7%. Drie maanden terug steeg het aanbod, als reactie op de verbeterende woningmarkt, op kwartaalbasis 2%. Echter, een blijvende forse toename in het aantal verkopen doet het aantal beschikbare woningen dalen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de marktverhouding tussen vraag en aanbod herstelt en dit een prijsopdrukkend effect tot gevolg heeft.

Huizenprijzen stijgen voor het eerst in drie jaar 01-07-2014

Huizenprijzen stijgen voor het eerst in drie jaar.

Voor het eerst in drie jaar zijn de huizenprijzen op jaarbasis gestegen. Woningen werden in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 1,2 procent duurder vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Het aantal verkochte woningen zit voor het derde achtereenvolgende kwartaal in de lift. 

De prijzen van vrijstaande woningen gingen in het afgelopen kwartaal nog wel omlaag, met 1 procent. Populaire starterswoningen zoals de tussenwoningen (plus 0,5 procent), hoekwoningen (plus 2,2 procent) en appartementen (plus 2,9 procent) werden daarentegen meer waard.

Het Kadaster maakte in maart al bekend dat er aanzienlijk meer huizen verkocht werden in januari en februari vergeleken met dezelfde maanden vorig jaar.