Nieuws

Opnieuw forse prijsstijging koopwoningen 09-11-2018
Bestaande koopwoningen zijn in september met 9,3 proces in prijs gestegen vergeleken met een jaar eerder. In augustus van dit jaar stegen de woningprijzen met hetzelfde percentage.

Vergeleken met het dieptepunt van juni 213 liggen de prijzen nu hoger, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster maandag.

Sinds juni 2013 is er sprake van een stijgende trend in de prijzen van bestaande koopwoningen. Sinds mei 2018 staat de prijsindex hoger dan het recordniveau van augustus 2008 en sindsdien worden nieuwe records geboekt.

In samenhang met de flinke prijsstijgingen, daalt het aantal verkochte woningen juist. Het Kadaster registreerde in september 16.449 verkochte woningen.

In de eerste negen maanden van dit jaar registreerde het Kadaster 161.956 verkochte woningen, 8 proces minder vergeleken met de eerste negen maanden van 2017.

In het derde kwartaal zijn alleen in Zeeland meer woningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. In alle andere provincies nam het aantal transacties juist af.
Premie hypotheekgarantie gaat vanaf volgend jaar omlaag 09-11-2018
De premie die moet worden betaald door het afsluiten van een hypotheem met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omlaag. Huizenkopers die een hypotheek met NHG aanvragen, betalen daardoor volgend jaar 0,9 procent over de hoogte van hun hypotheek in plaats van de huidige 1 procent.
Energielabel 20-01-2015

Sinds 1 januari 2015 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport op de aanwezigheid van het definitieve energielabel bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen.

Heeft de eigenaar bij de verkoop of verhuur van de woning geen definitief energielabel? Dan loopt hij/zij het risico op een boete. Die kan oplopen tot maximaal € 405,--. Hij/zij krijgt de mogelijkheid om alsnog een energielabel aan te vragen, voordat hij/zij een boete krijgt.

Wooneigenaren ontvangen per post een voorlopig energielabel, deze dienen ze bij verkoop of verhuur definitief om te zetten via www.energielabelvoorwoningen.nl. Mensen zonder DigiD (bijvoorbeeld erfgenamen van een overleden eigenaar of buitenlandse eigenaren) kunnen een "papieren route" volgen. Hiervoor kan er contact worden opgenomen met de helpdesk Energielabel op 0800-0808.

Definitief energielabel aanvragen:

Log met uw DigiD in op www.energielabelvoorwoningen.nl.
Controleer uw woninggegevens en pas ze eventueel aan. Voeg digitaal bewijs toe, als u energiebesparende maatregelen heeft getroffen (bouwtechnisch rapport, factuur, foto's).
Selecteer een erkend deskundige.
Verstuur uw gegevens. De erkend deskundige controleert uw gegevens vervolgens op afstand. Hij kan met u overleggen over de gegevens die u heeft verstrekt. De erkend deskundige komt dus niet bij u thuis langs.
Zijn uw gegevens goedgekeurd, dan ontvangt u het definitieve energielabel per mail van de Rijksoverheid. Na goedkeuring van uw gegevens vindt de registratie van het definitieve label automatisch plaats.
Soms ontvangt u al binnen een dag een definitief energielabel. Meestal duurt het iets langer. Hoe snel u uw definitieve energielabel ontvangt, hangt af van:
- de kwaliteit van het aangeleverde bewijsmateriaal;
Het definitieve label blijft (net als het energielabel dat vóór 2015 is afgegeven) 10 jaar geldig.

Kosten energielabel

Een voorlopig energielabel is gratis. Een definitief energielabel kost tussen de € 5,-- en € 15,--. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskunidge.

Hulp nodig met het aanvragen van de energielabel?

Treed dan telefonisch met ons in contact voor het maken van een afspraak. Wij helpen u graag met het aanvragen van het energielabel. Uiteraard berekenen wij hier geen kosten voor. 

 

Marktverhouding woningmarkt is sterk verbeterd 16-10-2014

Het negatieve sentiment op de woningmarkt is zo goed als verdwenen. Het huizenaanbod daalt, het aantal verkopen neemt toe en de koopsommen stijgen. Het economisch klimaat is beter, het vertrouwen neemt toe, de spaarrente is laag, de hypotheekrente is laag, er kan nog belastingvrij worden geschonken voor de aankoop van een woning (tot 1-1-2015 met verhoogde vrijstellng) en koopwoningen worden steeds beter betaalbaar. 

Op 1 oktober 2014 staan in Nederland 212.644 bestaande woningen in aanbod. Wanneer dit wordt vergeleken met drie maanden geleden is sprake van een aanboddaling van 2,7%. Drie maanden terug steeg het aanbod, als reactie op de verbeterende woningmarkt, op kwartaalbasis 2%. Echter, een blijvende forse toename in het aantal verkopen doet het aantal beschikbare woningen dalen. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de marktverhouding tussen vraag en aanbod herstelt en dit een prijsopdrukkend effect tot gevolg heeft.